Hjælp til mundtlig eksamen

 

Mundtlig eksamen er den som langt de fleste studerende gruer over, men det er der ingen grund til! Her er hjælp til hvordan du styrer eksamen til din fordel

 

Hvad handler mundtlig eksamen om?

Den mundtlige eksamen handler i bund og grund om at give det indtryk at du er god til det emne du skal op i. Det handler om at være præsentabel og evt. ”spille” sig til en ekstra god karakter. For selvom du måske har læst grundigt og kan alt stoffet, er mange stadig nervøse, og den største kamp er ofte at overkomme den stress og nervøsitet.

Som sagt, handler det først og fremmeste om at være præsentabel og give et godt indtryk i den korte tid du er der.

 

Her er et par gode råd til hvordan du kan gøre det lidt mere sikkert inde til din mundtlige eksamen.

 

Hygiejnen i top

For det første er en god personlig hygiejne det første skridt på vejen, vær sikker på du har tid til at nå i bad samme dag du skal til eksamen. Husk deodorant, og bruger du parfume skal du passe på ikke at tage en der er for kraftig og tung, men der dufter rent og friskt.

 


 

Hubba Bubba beats

Ud med tyggegummiet! Det virker meget useriøst på mange at stå og gumle løs på et hubbabubba-tyggegummi.

 


 

At skabe kontakt

Når du kommer ind i rummet så sørg for at skab kontakt med både lærer og censor. Du behøver ikke give hånd hvis du ikke føler dig tilpas med det, men vær smilende og hold øjenkontakt. Så virker du meget mere selvsikker.

 


 

Hard as a rock!

Hold fast i den selvsikre attitude hele vejen igennem, og vær optimistisk. Også hvis du f.eks. trækker et ”dårligt” emne. Husk du hele tiden skal vise lærer og censor at du har styr på det her. Hvis du ikke føler du har styr på det, så overbevis dig selv om den rolle du så skal spille.

 


 

At trække et emne

Når du har trukket dit emne og er kommet ind til forberedelsen, gælder det om at holde hovedet koldt. Selvom vi lige slog fast at det egentlig er overfor lærer og censor du skal ”spille”, så er du din egen værste fjende hvis du er meget nervøs og evt. lider af noget eksamensangst. For så er det ligeså meget dig selv du skal overbevise om den selvsikre rolle du spiller/skal spille.

 


 

Forberedelsen er din tid til gøre dig klar til succes!

Til forberedelsen betyder det også rigtig meget at du laver en god disposition. En ting er at det ser godt ud i lærer og censors øjne og signalerer overskud at du har organiseret og planlagt lidt, så hjælper det også dig selv til at få et større overblik og mere selvsikkerhed hvis der er en organiseret disposition. Den kan også hurtigt redde dig hvis du er ved at tabe tråden eller føler der går en klap ned, så er det nemlig helt lovligt lige at sige højt man lige skal se hvor man er nået til i sin disposition under eksamination. Er du ved et punkt du føler dig særligt sikker i, så spørg om de har noget at spørge om eller tilføje til det, for det vinder tid på et emne hvor du føler dig sikker. Husk at de kun kan bedømme dig på den korte tid du er derinde, så hvis de ser dig på det emne hvor du er bedst, må de jo selvfølgelig gå ud fra du er ligeså god i alle andre emner.

 


 

Afbryder læreren dig?

Bliver du afbrudt midt i din disposition, må du gerne sige at ” det vender du lige tilbage til senere”. For det første køber det dig lidt tid hvis du ikke lige ved hvad du skal sige, og for det andet risikerer det bare at forvirre dig unødvendigt når du har en disposition så at hoppe rundt i den.

 


 

Jamen jeg er nervøs!

Har du stadig problemer med din nervøsitet, og forsvarer dig selv mere end du egentlig forklarer, kan det ofte hjælpe at stoppe op, trække vejret dybt, tage lidt af et glas vand og forestille sig det er venner eller familie du lige står og skal forklare nogle ting overfor. Det giver noget mere sikkerhed at forbinde en eksamen med venner eller familie og så får du tit også åbnet op for nogle flere guldkorn du kan komme i tanke om i et mere roligt miljø.

 


 

At afslutte med stil

Når du er færdig skal du huske at du gerne vil bibeholde det indtryk du har givet lærer og censor om at du er selvsikker. Så når du er færdig så hold facaden, det sikre smil og øjenkontakten mens du roligt samler dine ting sammen og går stille og roligt ud af døren. Det er det sidste billede de har af dig inden de skal til og diskutere din karakter, så den skal helst passe med resten af det billede du har malet for dem under hele eksaminationen.

 

Eksamensteknik.dk © 2010 • Hjælp til eksamen, eksamensangst og studie

Din gratis ressource til eksamens hjælp